Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Conciergerie

Conciergerie

Franciaország, Párizs

"Előszoba a guillotine-hoz", bizarr módon így nevezik az egykori fogházat, mely számos történelmi véres esemény színhelye volt.

Tovább olvasom

Disneyland

Disneyland

Franciaország, Párizs

Franciaország leglátogatottabb turistalátványossága és szórakozási lehetőségét eredetileg gyerekeknek tervezték, de a felnőttek képzeletét is felülmúlja.

Tovább olvasom

Versailles

Versailles

Franciaország, Párizs

Ha csak egyetlen Párizson kívüli helyre van időnk, az mindenképpen Versailles legyen. A fényűző palotában mindig sok a látogató.

Tovább olvasom

Louvre

Louvre

Franciaország, Párizs

A Louvre a világ legnagyobb múzeumai közé tartozik, több mint 410 ezer műtárgy van itt, amelyből több mint 36 ezret állítottak ki.

Tovább olvasom

Grand és Petit Palais

Grand és Petit Palais

Franciaország, Párizs

A Nagy és Kis Palotát az 1900. évi világkiállításra építették és historizáló figurális díszeinek gazdagságával Párizs egyik legpezsgőbb korszakát idézik.

Tovább olvasom

Milyen város Párizs?

Párizs megér egy misét, tartja a mondás és valóban... A szerelmesek, a divat, a gasztronómia, a művészetek és a fény városa számtalan érdekességgel varázsolja el az utazókat.

Párizsnak a legjobb mindig éppen csak megfelelt, a várost kizárólag felsőfokú jelzőkkel illették. Elég ha decemberben végigsétálunk a 135 ezer égővel feldíszített 2,5km hosszú pompás boulevardon a Champs Elysée-n,vagy belevetjük magunkat a Saint-Germain des Prés, a diák- és szórakozónegyed éjjel-nappal tartó pezsgő mindennapjaiba. Egyszerűen figyeljük egy utcai kávézóból mint zajlik az élet és máris megfertőz minket ez a varázslatos város.

A legelfogadottabb nézet i. e. 250 és i. e. 200 körülre teszi a város alapítását, bár a Bercy környékén végzett régészeti kutatások i. e. 4200-ból fennmaradt vadászfalu nyomait tárták fel nagy mennyiségű sírmelléklettel. A város eredeti elhelyezkedésével kapcsolatban is csak találgatni lehet. 

Párizs a IV. században vette fel mai nevét a valaha ott élő parisius törzsről. A város a XI. században kezdett terjeszkedni a jobb parton, majd a XII és XIII. században gyors ütemű fejlődésnek indult, mivel fokozatosan királyi székhely lett. 1108-ban VI. Lajos király, majd II. Fülöp Ágost költözött a városba. Utóbbi uralkodása alatt épült fel Párizs sok ma jelentős létesítménye, mint az első Louvre, amely akkor még erődítmény volt valamint több templom, köztük a Notre-Dame székesegyház.

A bal parti iskolákból létrejött a Sorbonne, a legkorábbi egyetem, amely korai növendékei közt tartják számon Albertus Magnust és Aquinói Szent Tamást. A középkorban a fekete halál időszakát kivéve Párizs egy kereskedelmi, kulturális és tudományos központ szerepét töltötte be. XIV. Lajos 1682-ben a mozgalmas városból Versailles-ba helyezte át a királyi székhelyet, majd átalakíttatta a Louvre-t.

I. Napóleon császár uralkodása idején a település radikális változásokon esett át. I. Napóleon Párizst a legszebb várossá akarta tenni, ezért új utakat, hidakat, rakpartokat, teljes városrészeket, vágóhidakat, templomokat és főútvonalakat építetett. Elkészült a Diadalív, mai helyére került az Obeliszk, sőt új vízhálózat is létrejött a városban, miután új csatornák, víztározók és közkutak létesültek Párizsszerte.

1860-ban a város utoljára növelte jelentősen a területét, amikor is Auteuilt, Passyt, Les Batignollest, Montmartret, La Chapellet, La Villettet, Bellevillet, Charonnet, Bercyt, Vaugirardt és Grenellet hozzácsatolták, és így a városnak húsz kerülete lett.

Az idők folyamán Párizs több világkiállítás székhelye is volt. Ezekhez épült 1889-ben a város jelképe az Eiffel-torony, 1900-ben pedig a párizsi metró, mikor a metropolisz a nyári olimpia színhelye volt. Mindezek mellett 1910-ben óriási árvíz pusztított végig a városban.

A II. világháború után Párizs rohamosan fejlődött; a La Défense-hez hasonló hatalmas üzleti negyedek épültek. Felépült a Parc de la Villette, a Center Pompidou és a 209 méter magas Montparnasse-torony. Jelentősen kibővítették a metrót is és megépítették a RER hálózatot.

Párizs Galériák

Arc de Triomphe - Diadalív
Párizs, Franciaország Látnivalók
Napoleon Paris****
Párizs, Franciaország Szállás
Sajt
Párizs, Franciaország Vendéglátás
Piac
Párizs, Franciaország Vásárlás
Champs Elysées
Párizs, Franciaország Szabadidő
Disneyland
Párizs, Franciaország Szórakozás

Lisszabon

Lisszabon

Kanári szigetek

Kanári szigetek