Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
La Locomotive

La Locomotive

Franciaország, Párizs

Este 23:00-kor nyitja meg kapuit az óriási La Locomotive, ahol több táncterem zenei kínálatai között válogathatunk.

Tovább olvasom

Moulin Rouge

Moulin Rouge

Franciaország, Párizs

A híres francia szórakozóhely a Place Blanche-on található. A neon szélkerékhez napjainkban buszon érkeznek a turisták.

Tovább olvasom

Panthéon

Panthéon

Franciaország, Párizs

XV. Lajos fogadalma alapján a Saint Genovéve dombjára épült templom, a Panthéon már messziről is jól látható.

Tovább olvasom

Conciergerie

Conciergerie

Franciaország, Párizs

"Előszoba a guillotine-hoz", bizarr módon így nevezik az egykori fogházat, mely számos történelmi véres esemény színhelye volt.

Tovább olvasom

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg

Franciaország, Párizs

Vasárnap délutáni sétánkhoz válasszuk a Jardin du Luxembourg-ot. Üljünk le egy padra és figyeljük a párizsiakat.

Tovább olvasom

Milyen város Párizs?

Párizs megér egy misét, tartja a mondás és valóban... A szerelmesek, a divat, a gasztronómia, a művészetek és a fény városa számtalan érdekességgel varázsolja el az utazókat.

Párizsnak a legjobb mindig éppen csak megfelelt, a várost kizárólag felsőfokú jelzőkkel illették. Elég ha decemberben végigsétálunk a 135 ezer égővel feldíszített 2,5km hosszú pompás boulevardon a Champs Elysée-n,vagy belevetjük magunkat a Saint-Germain des Prés, a diák- és szórakozónegyed éjjel-nappal tartó pezsgő mindennapjaiba. Egyszerűen figyeljük egy utcai kávézóból mint zajlik az élet és máris megfertőz minket ez a varázslatos város.

A legelfogadottabb nézet i. e. 250 és i. e. 200 körülre teszi a város alapítását, bár a Bercy környékén végzett régészeti kutatások i. e. 4200-ból fennmaradt vadászfalu nyomait tárták fel nagy mennyiségű sírmelléklettel. A város eredeti elhelyezkedésével kapcsolatban is csak találgatni lehet. 

Párizs a IV. században vette fel mai nevét a valaha ott élő parisius törzsről. A város a XI. században kezdett terjeszkedni a jobb parton, majd a XII és XIII. században gyors ütemű fejlődésnek indult, mivel fokozatosan királyi székhely lett. 1108-ban VI. Lajos király, majd II. Fülöp Ágost költözött a városba. Utóbbi uralkodása alatt épült fel Párizs sok ma jelentős létesítménye, mint az első Louvre, amely akkor még erődítmény volt valamint több templom, köztük a Notre-Dame székesegyház.

A bal parti iskolákból létrejött a Sorbonne, a legkorábbi egyetem, amely korai növendékei közt tartják számon Albertus Magnust és Aquinói Szent Tamást. A középkorban a fekete halál időszakát kivéve Párizs egy kereskedelmi, kulturális és tudományos központ szerepét töltötte be. XIV. Lajos 1682-ben a mozgalmas városból Versailles-ba helyezte át a királyi székhelyet, majd átalakíttatta a Louvre-t.

I. Napóleon császár uralkodása idején a település radikális változásokon esett át. I. Napóleon Párizst a legszebb várossá akarta tenni, ezért új utakat, hidakat, rakpartokat, teljes városrészeket, vágóhidakat, templomokat és főútvonalakat építetett. Elkészült a Diadalív, mai helyére került az Obeliszk, sőt új vízhálózat is létrejött a városban, miután új csatornák, víztározók és közkutak létesültek Párizsszerte.

1860-ban a város utoljára növelte jelentősen a területét, amikor is Auteuilt, Passyt, Les Batignollest, Montmartret, La Chapellet, La Villettet, Bellevillet, Charonnet, Bercyt, Vaugirardt és Grenellet hozzácsatolták, és így a városnak húsz kerülete lett.

Az idők folyamán Párizs több világkiállítás székhelye is volt. Ezekhez épült 1889-ben a város jelképe az Eiffel-torony, 1900-ben pedig a párizsi metró, mikor a metropolisz a nyári olimpia színhelye volt. Mindezek mellett 1910-ben óriási árvíz pusztított végig a városban.

A II. világháború után Párizs rohamosan fejlődött; a La Défense-hez hasonló hatalmas üzleti negyedek épültek. Felépült a Parc de la Villette, a Center Pompidou és a 209 méter magas Montparnasse-torony. Jelentősen kibővítették a metrót is és megépítették a RER hálózatot.

Párizs Galériák

Arc de Triomphe - Diadalív
Párizs, Franciaország Látnivalók
Napoleon Paris****
Párizs, Franciaország Szállás
Sajt
Párizs, Franciaország Vendéglátás
Piac
Párizs, Franciaország Vásárlás
Champs Elysées
Párizs, Franciaország Szabadidő
Disneyland
Párizs, Franciaország Szórakozás

Eger

Eger

Ibiza

Ibiza